U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Reflexen zijn de bouwstenen van onze ontwikkeling, en ontstaan al in de baarmoeder en in de vroege kindertijd. Ze zijn essentieel voor de ontwikkeling van cognitie, beweging en gedrag. 

Zo beschermt de angstverlammingsreflex de foetus als de moeder in 'vecht- of vlucht' modus komt. Deze reflex zorgt ervoor dat de foetus op dat moment geen hoge eisen stelt aan de moeder en blokkeert de doorgang van schadelijke hormonen zoals cortisol.

Als de reflex na geboorte nog actief is, zien we vaak dat het kiezen van adequaat gedrag niet lukt en dat er niet logisch kan worden nagedacht over keuzes die gemaakt moeten worden.  

Veel factoren kunnen ervoor zorgen dat een bepaalde reflex actief blijft, zoals bijvoorbeeld stress tijdens zwangerschap en geboorte, bewegingsbeperking op jonge leeftijd, ongezonde omgeving, voeding, ouderdom, hersenbeschadiging. 

Reflexen worden in fases geïntegreerd, ze hebben een bepaalde volgorde van ontstaan en rijping, en ze zijn van invloed op alle niveau's van de ontwikkeling. 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?